Повици за меѓународни проекти

Horizon Europe: Research infrastructures 

Објавени се нови повици во склоп на програмата Horizon Europe for Research infrastructures
 • Developing, consolidating and optimising the European research infrastructures landscape, maintaining global leadership
 • Enabling an operational, open and FAIR EOSC ecosystem (INFRAEOSC)
 • Next generation of scientific instrumentation, tools and methods and advanced digital solutions (INFRATECH)
 • Developing, consolidating and optimising the European research infrastructures landscape, maintaining global leadership - INFRADEV 2022

На истиот линк може да најдете и други информации од интерес, во однос на Horizon Europe.

Horizon Europe: Twinning Western Balkans 

Во рамките на ЕУ Програмата ХОРИЗОНТ Европа, во делот Widening participation and strengthening the European Research Area, објавени се повиците "Twinning Western Balkans". Овие повици се наменети за државите од Западен Балкан, со што можноста за добивање грант е поголема.

Twinning Western Balkans Special
  Basic info:
    Type of action HORIZON-CSA HORIZON Coordination and Support Actions
    Deadline model single-stage
    Opening date 29 June 2021
    Deadline date 05 October 2021 17:00:00 Brussels time

Support for R&I policy making in the Western Balkans
  Basic info:
    Type of action HORIZON-CSA HORIZON Coordination and Support Actions
    Deadline model single-stage
    Opening date 29 June 2021
    Deadline date 29 September 2021 17:00:00 Brussels time

Пост-докторски стипендии и вмрежување на докторанти 

Преку програмата Мари Склодовска Кири акции за мобилност, отворени се повици за пост-докторски стипендии (Postdoctoral Fellowships)  и вмрежување на докторанти (Doctoral Networks), во рамки на Хоризонт Европа (2021-2027).

Информации за повиците и начинот на аплицирање на следниот линк.

ERA & Widening 

Инфо ден

Информативниот ден е наменет за делот на Хоризонт Европа (Horizon Europe), со цел да се објаснат главните услови на повиците, како и разните новини и активности. Ќе има можност за прашања и одговори, за да се разјаснат што е можно повеќе дилеми.

Можноста за учеството е отворено без потреба од претходна регистрација

Датум на одржување: 9.7.2021 година

Почеток: 09:30 часот

Настанот е поделен во неколку сесии. На следниот линк ќе најдете повеќе информации околу секоја предвидена сесија: ERA & Widening

Истражувачки инфраструктури на Заедничкиот истражувачки центар на Европската комисија 

Отворен пристап до истражувачките инфраструктури на Заедничкиот истражувачки центар на Европската комисија (JRC Research Infrastructures) – нови Повици:

Основни информации:

   EUFRAT-MONNET

 • Mode: Relevance Driven
 • Identifier: 2021-1-RD-EUFRAT-MONNET
 • Location: Geel, Belgium
 • Opening of the call: 2021-07-01
 • Closure of the call: 2021-09-15
 • Communication of the assessment of proposals: 2021-11-15


Повеќе информации за секој повик:

 1. GELINA, the JRC Neutron Time-of-Flight Facility (EUFRAT)
 2. HADES, Underground laboratory for ultra-low level gamma-ray spectrometry (EUFRAT)
 3. MONNET, Tandem accelerator based fast neutron source (EUFRAT)
 4. RADMET, Radionuclide Metrology laboratories (EUFRAT)

Прв повик од програмата Horizon Europe 


How to prepare a successful proposal in Horizon Europe
First Horizon Europe webinar will take place via YouTube only, from 10.00 am, 24 March 2021


Webinar on 21 April 2021 – A successful proposal for Horizon Europe: Scientific-technical excellence is key, but don’t forget the other aspects
The European Commission is organizing an open information session to inform all potential applicants to Horizon Europe calls on the modalities for preparing their proposals. This session will complement the webinar organised on 24 March on ‘How to prepare a successful proposal’.

It will focus on the policy considerations that participants need to take into account when preparing their proposals, like open science, gender dimension or dissemination, exploitation and communication aspects.

This Horizon Europe webinar will take place via YouTube, from 10.00 am (CEST), 21 April 2021.
 • Agenda
 • register here and you will receive a link to all the useful information (including the presentations and a recording of the webinar afterwards) via email 2 days before the event.Erasmus+ 2021-2027  

Европската комисија ги објави Erasmus+ програмите за поддршка на мобилност и соработка за периодот 2021 - 2027 

Последни новости

12-10-2021 - На УКИМ
ДОДЕЛЕНИ НАГРАДИТЕ НА НАЈДОБРИТЕ СТУДЕНТИ

08-10-2021 - NI4OS training event:
ВТОР НАЦИОНАЛЕН ТРЕНИНГ ВО РАМКИТЕ НА ПРОЕКТОТ NI4OS-Europe

08-10-2021 - На 12 октомври, УКИМ
ЌЕ ГИ НАГРАДИ СВОИТЕ НАЈДОБРИ СТУДЕНТИ

07-10-2021 - Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје
ДОДЕЛИ 135 СТИПЕНДИИ ОД ФОНДАЦИЈАТА „АТАНАС БЛИЗНАКОФ“ НА СТУДЕНТИ КОИ СЕ ЗАПИШАА ВО АКАДЕМСКАТА 2021/2022 ГОДИНА НА ФАКУЛТЕТИТЕ НА УКИМ

05-10-2021 - УКИМ распишува ИНТЕРЕН КОНКУРС
ЗА ИЗБОР НА НАЈДОБРИ НАУЧНИЦИ И УМЕТНИК НА УНИВЕРЗИТЕТОТ„СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ЗА 2020 ГОДИНА

30-09-2021 - На УКИМ
НА 1 ОКТОМВРИ ЗАПОЧНУВА НОВАТА АКАДЕМСКА ГОДИНА

27-09-2021 - Посета на италијанскиот амбасадор на УКИМ
Посета на италијанскиот амбасадор на УКИМ

27-09-2021 - УКИМ семестарот го започнува
СО НОВА СОВРЕМЕНА ДИГИТАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЛЕЧИНА

22-09-2021 - За Академска заедница на УКИМ
ТЕКОВНИ ИНФОРМАЦИИ

22-09-2021 - Интерен оглас
ЗА СТУДЕНТИТЕ ЧИЕ РОДИТЕЛСКО ПРАВО ГО ВРШИ САМО ЕДЕН РОДИТЕЛ

09-09-2021 - ИЗВЕСТУВАЊЕ ДО СТУДЕНТИТЕ НА УКИМ

07-09-2021 - На УКИМ
ОТВОРАЊЕ НА ВАКЦИНАЛЕН ПУНКТ